
Tahir ZAN - Ziraat Teknikeri
YAPAY ZEKA
İnsan beyninin yapısından ilham alınarak oluşturulmuş akıllı algoritmaları farklı biçimde öğrenen, insan zekasını verilerle taklit ederek kendisini yenileyip geliştiren, karmaşık sorunları bilinçli düşünce ve analizlerle çözebilen yapay zekayla birlikte çalışma dönemi başlamıştır.
İnsan zekasına özgü algılama, öğrenme, düşünme, fikir yürütme, sorun çözme, iletişim kurma, analiz yapma, karar verme gibi yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sunan yapay zeka bir işletim sistemidir.
Temel ilkesi, insanların dünyayı nasıl algıladığını ve ona nasıl tepki verdiğini taklit ederek imkansızı aşmaktır.
Günümüzde fiziksel yapısı olmasına gerek duyulmayan yapay zeka, canlılar gibi derin sinir ağları sayesinde, inanılmaz doğrulukla çalışıp, inovasyonun temel taşı haline gelmiştir.
Düşünme sürecinde bilinç ve duyguları olmayan yapay zeka sistemleri, teknolojiden yararlanma ve uygulama esasına dayalı, tanımlı görevi yerine getirmek için eğitilmiştir.
Yapay zeka, doğru veri analizi yaparak programlanmış mantık ve makineleri, tıpkı insanlar gibi öğrenme tekniğiyle eğitir.
Gelişmiş süper yapay zekaya sahip bilgisayarlar, insanların göremediği, fark edemediği, bilmediği her konuyu algılamaya, önermeye ve geleceğe yön vermeye göre tasarlanmıştır.
Rekabeti sürdürmek için işletme ve sektörlere değer sunan bütün iş kollarında, yapay zeka kullanılmalı ve yapay zeka ekosistemi oluşturulmalıdır.
Yapay zekanın özel amacı, insan zekasına alternatif oluşturmak değildir. Yeni bilgiler öğrenmek için insan benzeri görevleri gerçekleştirmeyi mümkün kılmaktır.
Esas amacı, birçok teori, yöntem ve teknoloji içeren geniş bir çalışma alanına yazılım, hizmet ve katkı sunmaktır.
Genel amacı ise, yaratıcı ve hayal gücü yüksek insanların yeteneklerini geliştirmek, tahmin etmek, akıl ve zeka gerektiren sorunları çok hızlı ve hatasız çözerek karar vermek, olaylara farklı açıdan bakmak ve sonuçlardan ders almaktır.
Hayatımıza girmiş bilgisayarlar ile geleceğin bilgisayar kontrolündeki robotlar, mantığı, matematiği ve işlevleri kullanarak, teknik donanımlı etkinleştirme ve destekleme faaliyetlerini hatasız yürütmek üzere geliştirilmelidir.
Günümüzde görüntü-ses tanıma, lisan çeviri yapma, iletişim, eğitim-öğretim, rasyonel karar verme özelliğine dayalı hukuk, ekonomi, iç-dış e-ticaret, sağlık, sürdürülebilir modern teknik tarım, ürün işleme ve değerlendirme, çevre, enerji, endüstri, sanayi, mimari, bankacılık, sinyal işleme, akıllı ev teknolojileri, caydırıcı deniz-hava-kara-uzay savunma, siber güvenlik, insansız araç ve gereçler, navigasyon, lazer, auroral, kızılötesi, hipersonik vb. için yapay zeka stratejik bir zorunluluk haline gelmiştir.
Gelinen noktaya baktığımda, insanoğlunun tekniğe hakim olma isteği kadar, insan zekası gibi düşünebilen tekniğin de insanoğluna hakim olma dönemi başladığını belirtmiştim. (Google)
Bunun için önceden belirlenmiş çerçeve dahilinde, bilinç veya duyguların yer almadığı kararlar alan yapay dar kapsamlı zekayı, insan düzeyindeki yapay genel zekayı, veri bilimini ve nanoteknolojiyi bilmek zorundasınız.
Spoiler analizim, gelecekte hayatımızın işlevsel teorileri dar çerçeveyle sınırlı tutulamayacağından, dijital nanorobot uygulamalı teknolojiye, robot eğitici-öğreticilere, robot askerlere, yapay gıdaya, dünyaya gelmeye çalışan uzaylılara hazır olun.
Network analizim, insanoğlu yerine geçmek istemeyen yapay zekanın, her konuda insanlardan daha başarılı olduğu ispatlıdır.
Neticede; Teknolojik çağı rüzgar yönünde farklı denge ve değişimlerle gelişeceğinden, Ülkemizin konsepti, geleceği, stratejik, jeostratejik ve jeopolitk konumu gereği teknolojinin gerisine bırakılamaz.
Sonuç: Bilim ve aklın çözemediği daha çok şeyler var. İnsanların yeteneklerini artıran yapay zeka, insan aklından bağımsız gelişeceğinden, Dünyanın sonunu getirecek yapay zeka ile teoriye ihanet eden pratiğe inanmak arasında olası tercihte, yapay zekaya olan bakış açısı değişecektir.
Bilgi ve yüksek takdirlerinize DİKKATLE ve ÖNEMLE saygılarımla arz ederim. 14.04.2021
Tahir ZAN
Ziraat Teknikeri