Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Tahir ZAN
İKLİM ANOMALİLERİ
30.12.2020

Tahir ZAN - Ziraat Teknikeri

İKLİM ANOMALİLERİ

İnsan kaynaklı faaliyetlerle çevre ve doğa bilerek tahrip edildiğinden, düne kadar faydalı bilinen ancak ölümcül kalıntılarla zararlı hale dönüşen bitkiler ile hayvanlar, ürün vermek zorunda olmadığından, spoiler analizimle tabiat insanlarla yüzleşerek, tabiatın cömertliği sona ermiştir.

İnsanlarla tabiat arasındaki savaş bitmeyecek gibi göründüğünden, insanların doğaya karşı olumsuz etkileri sonucu, tabiatın insanlara olan bakış açısı değiştiğinden, doğanın geri dönüşümü acımasız  olacaktır.

Beklenen doğa olaylarıyla her şeyin yolunda gitmeyeceği anlaşılmakla, ekolojik sistemde yaşanacak sıra dışı tabiat olaylarına, astronomik olaylara, çevre değişimlerine ve sosyo-ekonomik sorunlara hazır olun.

Küresel iklim değişikliği olarak tanımlanan ısınmanın nedeni, güvenlik boyutuyla net göründüğünden, atmosferin genel sirkülasyonuna iyice bakarak, etki-tepkiyi doğru okumak zorundasınız.

Çünkü kimyasal etkili ısınma sonucunda, ekolojik unsurların, kimyasal kirliliğin, iklim elemanlarının, çevrenin ve yaşamsal kaynakların yapısı değiştiğinden, insanlığın hiçbir önlem almayı başaramayacağı küresel ekonomik kriz başlamıştır.

Günümüzde yaşanan doğal ve antropojenik etkenlerin önemsenmemesi, uluslararası işbirliğine olan inancın kalmaması, çevrenin korunmasında ilgili eğitim programların yetersiz kalması ve gerekli önlemlerin etkili olmaması düşündürücüdür.

Dünya ülkeleri akılcı ve bilimsel analizlerle hareket etmesi gerekirken, plansız hızlı nüfus, tabiat ve şiddetli hava olayları, çevresel kirleticiler, ekolojik dönüşümler ve bozulmalar, orman yangınları, bilinçsiz toprak kullanımı, yanlış aktiviteler ile karmaşık jeofiziksel sistemler ciddi tehlike boyutunu aşmıştır. 

Yeryüzünün radyasyon dengesi bozulmasıyla, kutuplardaki buzullar ve kar örtüsü erimeye başladığından, atmosfer ve okyanuslar sera etkisiyle ısınacak, tatlı su şoku yaşanacak, su seviyesi yükselecek, kıyı kesimler etkilenecek, meteorolojik ve tarımsal kuraklığa bağlı yüzey sıcaklıklar artacaktır.

Bazı kıtalarda yağmurlar sele dönüşecek bazı kıtalarda yağmurlar yağmayacağından, yaşanacak sel, fırtına, kasırga gibi aşırı iklim anomalileri trend çıkmazıyla, küresel ısınmaya bağlı doğa olaylarının bedeli çok ağır olacağından, doğal afet sürecinin doğuracağı hüzünlü sonuçları iyi analiz etmek zorundasınız.  

Gelinen noktaya baktığımda, kutuplarda başlayan ısınmanın etkisiyle, ekosistem bölgelerde yaşanacak olumsuz felaketlere bağlı, iklimin değişebileceği gerçeğinin, insanlar dışında kalan canlılar tarafından fark edilmesi acı vericidir.

Network düşüncem; gelecek nesillere bozulmuş bir gezegen bırakıldığından, dünyamız geri dönülemez dişim ve dönüşüm sürecine girmiştir. 

Neticede; Küresel iklim değişikliği bir yandan doğal felaketlere zemin hazırlarken, diğer yandan canlıların denge eksenli yaşamını, geleceğini ve güvenliğini tehdit etmesinde insan kaynaklı etkinin kesin olduğu anlaşılmıştır.

Sonuç: Tabiatla barışmak ve uyum içinde yaşamak için, iklim anomalilerini önlemeye dikkat çekerek, karbondioksiti oksijenle geri dönüştürmeyi, deniz buzullarını korumayı, kutupları tekrar dondurmayı, okyanusları yeniden yeşillendirmeyi, uygulamalı geri dönüşümlü faaliyetleri başaramazsak geleceğimiz yaşanılmaz olacaktır.

Bilgi ve yüksek takdirlerinize DİKKATLE ve ÖNEMLE saygılarımla arz ederim. 30.12.2020 

Tahir ZAN
Ziraat Teknikeri


Bu yazı 67935 kez okundu.





SON YORUMLAR

Samandağ Gazetesi Her Hakkı saklıdır © 2015 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

ALPTASARIM