



Ziraat Teknikeri Tahir ZAN
ERZİN’DE FARKLI EKONOMİK YATIRIM
Erzin’de “Kütükte İstiridye Mantarı” hasadı devam ediyor.
Dünyada açlık, kıtlık, sefalet ve yokluktan dakikada yüzlerce insanın yaşamını kaybettiği evrende yaşıyoruz.
Erzin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanı olarak, Uluslararası Proje deneyim, tecrübe ve sıra dışı dinamik bilgim ispatlı olmakla saklıdır. (Google)
Ülkemiz EKOLOJİK şartlara haiz elverişli ve UYGUN iklim faktörlerine sahiptir.
Ülkemizde ekolojik uygun şartlar plansız, programsız halde neden pozitif avantaja dönüştürülemiyor?
Çünkü önemsenmiyor, bilinmiyor ve .araştırma-geliştirmeye (ARGE) önem verilmiyor.
Ülkemiz tarımının kalkınmasında, standarta uygun teknik kriterler masaya yatırıldığında, Ülkemiz tarımının potansiyeli gereği, Dünyadaki tüm bitki türünün yetişmesine uygun olduğu görülecek ve Ülkemizin Dünya tarımına ne denli yön verebileceği anlaşılacaktır.
ÜLKEMİZ fark edilmeyen bir TARIM ÜLKESİDİR.
Bunun için Ülkemiz tarımda kalkınmayı amaç edinmek zorundadır.
Ülkemizde plansız biçimde hızla artan nüfusun beslenmesi, istihdamı, üretime-üretkenliğe dayalı ekonomik verimlilikleri söz konusudur.
Sürdürülebilir tarıma yönelik önem arz eden gelir getirici faaliyetlere bağlı, Ülkemiz üretim ekonomisinin gelişmesi ve kalkınması tarafımca öngörülmektedir.
Tıbbi özellikleri yeni fark edilen mantarın gün geçtikçe tüketimine ihtiyaç duyulması nedeniyle, ekonomik kazançlara yönelik farkındalıklı üretim kolu fikrim ortaya çıkmıştır.
Teknik kriterlere haiz yöntemler kontrol altına alınarak uygulanması halinde, kütük üzerinde yeniden misel vb. verilmeyip herhangi bir işlem yapılmadan 6 (altı) yıla kadar taze mantar oluştuğu tarafımca kayıtlı ve ispatlı olmakla, 01.02.2018 tarihli “ERZİN’DE KÜTÜKTE İSTİRİDYE MANTARI” konu başlıklı yerel makalemde belirtmiştim. (Google)
Kütükte istiridye mantarını doğru yönde, uygun zamanda, teknik şartlara haiz yerde ve iklimlendirme ortam koşullarını kısmen teknolojik araç ve gereçlerle yetiştirebilme sanatı tarafımca demonstrasyona dayalı merak, takdir ve beğeniyle yapılmıştır.
Erzin’de proje fikrimi benimseyen meraklı üreticiler, Dünyanın en etkin “bireysel yayım metoduyla” hem de UYGULAMALI olarak tarafımca eğitilerek “Kütükte İstiridye Mantarı” üretimi yüksek başarıyla sonuçlanıp ispat edilmiştir.
Erzin İlçesi, Bahçelievler Mahallesinden, üretici Murtaza AŞKIN’ın 100 kütükle işe başladığı UYGULAMALI istiridye mantar üretim işletmesinde, kütüklerin içerisinden çıkan istiridye mantarı taslakları haftada 2 kez hasat olgunluğuna gelerek, kilogram fiyatının 10-12,00 TL.den satılıp ekonomik kazanç elde edilmektedir.
Neticede; İnsanların görsele dayalı edindikleri bilgi, tecrübe ve becerilerle kendilerini geliştirme çalışmaları sayesinde ekonomik verimlilikleri artırdıkları tarafımca ispat edilmiştir.
Sonuç; Sürdürülebilir üretime dayalı gelir getirici faaliyetlerle insanları üretken hale getirmeye yönelik, YATIRIM-ARTIRIM imkan ve olanakları itibariyle önem arz eden aile ve Ülkemiz ekonomisinin gelişmesi ve kalkınması tarafımca sıra dışı hedeflenmiştir.
Bilgi ve yüksek takdirlerinize ÖNEMLE arz ederim. 01.04.2018
Tahir ZAN
Ziraat Teknikeri