Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Tahir ZAN
KÜRESEL YENİ JEOPOLİTİK GÜÇ STRATEJİSİ
22.11.2016

Ziraat Teknikeri Tahir ZAN

KÜRESEL YENİ JEOPOLİTİK GÜÇ STRATEJİSİ

Dünyada küreselleşmeye bağlı ulusal sınırlar arasında bilim, teknoloji, bilgi, iletişim, ENDÜSTRİ, TARIM, EKONOMİ, FİNANS ve SERMAYE yatırım hareketleri sınırlı olsa dahi engellenmediği bilinmekle, önümüzdeki kritik süreçte sistemin global GÜÇ OLMA yolunda, dengelerin küresel yeni güç kaymasıyla değişeceği gerçeği yaşanacaktır.

Yapısal sistematik hızlı değişimlerle Dünyada yeni denge TEKNOLOJİK ÇAĞI şekillenerek gelişecek ve çok pahalıya mal olacak FİZİKİ SERMAYEYE acil ihtiyaç duyulacağı tarafımca öngörülmektedir.

Günümüzde uluslararası ekonomik işlemleri organize eden birimlerce, uluslararası sermayenin iyi ve güvenli fırsat yakalayacağı yere doğru akışı sağlanmakla, ulusal sınırlar içinde kolayca hareket ettiğinden, Devlet sermayenin bulunduğu yerde kontrolünü tamamen kaybedecektir.

Çünkü; DEVLET İLE SERMAYE arasında olması gereken ilişki kalmamıştır.

Esasen; Jeopolitik yapıdan kaynaklı Dünya ekonomisinin şekillenmesinde önceleri TARIM sonra SANAYİ devrimi yaşanmasında, DEVLET İLE PİYASA arasındaki güç dengeleri bozulmuş olduğundan, gelişen teknoloji ve iletişim hareketleri neticesinde, GÜÇ uluslararası piyasa lehinde artmıştır.

Keza; SANAYİ VE ENDÜSTRİ finansal hareketliliğe bağlı küresel olmaya yönelerek, yatırım, endüstri, bilişim ve bireylerle ulusal sınırlar arasında kolayca hareket ettiği için ulusal kayıp olmakla, Devlet rolünü ve etkinliğini de yitirmiş olduğundan, Ülkelerarası üretim kanalıyla dünya ekonomisinde fark edilmeyen yeni denge ve değişimlerle GÜÇ KAYMASI  yaşanacağı kaçınılmaz olacaktır.

Gelinen noktaya baktığımda; Küresel egemenliğe bağlı uluslararası görünmeyen GÜÇ DENGESİNİN neden SÜREKLİLİK arz etmediği çapraz ileri spoiler fikrim ortaya çıkmıştır.

Deşifre etmemin nedeni, Günümüzde sistemin, TARIM ayrı olmakla, ASKERİ gücü, üstünlüğü ve yeterliliği, stratejik amaca yönelik EKONOMİK gücü ve kapasitesi, BİLİM VE TEKNOLOJİK üstünlüğü, politik ilişkisel kontrol ve etkisinin üstün olmasının göstergesi olan ve algılanması gereken GÜÇ KAVRAMINA dikkat çekmek istedim.

Peki nasıl olacak?

Günümüzde küreselleşme süreciyle sermaye, finans ve teknoloji sistemini kuran ve kontrol eden gelişmiş Ülkeler, küreselleşen piyasa koşullarına dayalı ekonomik açıdan rekabet gücü, ortamı ile katma değer yaratma imkânları kalmadığından, Dünyadaki üretim sistemini yönetemez ve kontrol edemez durumda olduğu tarafımca fark edilerek sürekli takip edilmekle çok iyi bilinmektedir.

Ülkemizin bütünlüğü ve geleceğine yönelik, GÜCÜN DAYANAĞINI VE KAYNAKLARINI temsil eden doğal kaynaklar, coğrafya, nüfus, askeri güç, ekonomi, tarım, üretim, finans, bilim, teknoloji, bilgi, ulusal güvenlik ve morale dayalı ne varsa YAPISAL GÜÇ neden önemsenmiyor?

Çünkü; Ülkemizde farklı teorik perspektifler olmakla JEOPOLİTİK GÜÇ KAVRAMI bilinmiyor.

Bunun için GÜÇ KAVRAMI ile yükselerek gelişen JEOPOLİTİK GÜÇ DAYANAĞI  birbirinden gizli saklı ayrı ayrı değerlendirilmek üzere acilen masaya yatırılacaktır.

Görünmeyen küreselleşme sürecinde yeni Dünyadaki TARIM, SANAYİ ÜRETİM ve TEKNOLOJİK yapısında yaşanacak tarafımca çok iyi bilinen dönüşümlerle, gücünü tamamen kaybetmiş/KAYBEDECEK saklı Ülkelerin coğrafyası FAUSTLA yeniden yapılandırılacağı gizli saklı hedeflenmiştir.

Neticede: Neden sebep ilişkilerini incelediğimde, DEMOGRAFİK yapı ile ASKERİ ve TEKNOLOJİK üstünlükler dikkate alınarak, güç kaynaklarının fiilen kullanılması gerekmeden eylemin yapılması için ETKİLEMEYE dayalı, ETKİLEYENİN güçlü kaynaklara sahip olduğu, ETKİLENME durumunda olanların ALGILAMASI  gerekir.

Sonuç: Aksi takdirde bana ait çapraz algılama teorisi gereği, dünya ekonomisinin artan entegrasyonuna dayalı tarafımca fark edilen yeni JEOPOLİTİK GÜCÜN YERLEŞİMİ ile ortaya çıkacak eğilime işaret eden değişimlerle,

DOĞRU ANALİZ EDİLMEDEN çok tehlikeli yapılan/yapılacak jeopolitik eylem sonucu, gelecekte çok pahalıya mal olacak yıkıcı DENGE EKSENLİ KÜRESEL GÜÇ KAYMASI   yaşanacaktır.

Bilgi ve yüksek takdirlerinize DİKKATLE ve ÖNEMLE saygılarımla arz ederim. 09.09.2016

 Tahir ZAN

Ziraat Teknikeri


Bu yazı 67767 kez okundu.





SON YORUMLAR

Samandağ Gazetesi Her Hakkı saklıdır © 2015 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

ALPTASARIM