
Ziraat Teknikeri Tahir ZAN
EKOTURİZM TEORİSİ
Günümüzde geleceğe dayalı yeryüzündeki doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması gereği,
DOĞANIN, ÇEVRENİN, SOSYAL ve KÜLTÜREL DEĞERLERİN BÜTÜNLÜKLERİN korunmasında ve yaşatılmasında, yerel insanların ekonomik kalkınmasına destek vermek amacıyla, turizm faaliyetlerinden yararlanma yaklaşımın BENİMSENMESİ söz konusu ön plana çıkmıştır.
Ülkemizin coğrafi konumu, doğal potansiyeli, zengin ve farklı kültürel yapısı itibariyle, tüm doğa turizm çeşitlerini kapsayan EKOTURİZMLE kalkınma yaşanabileceği gerçeğini görmemiz ve anlamamız gerekir.
Deşifre etmemin nedeni, Ülkemizde EKOTURİZM alanları kapsamında, DOĞAYI BOZMADAN, değerlerini koruyup, hatta DOĞAYA güzellikler katarak benimsetilmesi ve görsel alanların turizme kazandırılması tarafımca hedeflenmiştir.
Doğa ile bütünleşmiş yerel dokuyla uyuşan sınırlı kapasitedeki OTANTİK yer baraka evleri, teşhir yerleri, kütüphane, konaklama yeri ve dinlenme tesis üniteleri, peyzaj ve görsel geleneksel mimariler, doğal/milli parklar, yenilikler ve farkındalıkların masaya yatırılması yetmez.
Hangi bölgede, hangi yerde, hangi bitkisel ve hayvansal ürünlerin yetiştirildiği/yetiştirileceği, tanıtım ve pazarlanmasını mümkün ve cazibeli kılacak hangi üretim faaliyetin yapılacağı planlanacaktır.
Yöresel ve kültürel tanıtım/teşhir/sunum vb. hizmetlerin yürütülmesinde EKOTURİZMİN bilinen/bilinmeyen kuralları vardır.
Planlı faaliyetlere dayalı iyi uygulanmazsa, turizm gelişmelerinin yaratacağı etki ve kayıplar söz konusu olabilir.
Turizmin sağlayacağı maddi fayda ve gelir kazançları, yerel insanların stratejik öneme sahip ekoturizm sistemi sayesinde REFAHIN desteklenmesi tarafımca amaçlanmış halde öngörülmektedir.
Ekoturizm sektöründe kim varsa ÇEVRENİN korunması ilkelerine disiplinle uyulacaktır. DOĞA göz göre göre tahrip edilmeyecektir.
Endemik bitkiler, bio çeşitler, flora, fauna vb. yerlere zarar verilmeyecek, maddi ve manevi kültür unsurları da bozulmayacaktır.
Çünkü; ÜLKENİN DOĞAL VARLIKLARI herkesin ORTAK MALIDIR. Bilesiniz.
Buna rağmen, Ülkemizin tüm sathında ve yer zemininde maksatlı, bilerek ve isteyerek çıkartılan yangınlar, mülkiyeti Hazine/Orman/Vakıfa ait yerlerde tapu, ecrimisil, kira vb. kılıfına uydurularak bir şekilde topoğrafik yapı bozulmuş halde, tahrip, talan ve işgal edilmiş KIYI ve İÇ ALAN YERLER ne varsa işgal ve tahripler derhal men edilecektir.
Her kesimin açık ve net çok iyi bildiği bu yerleri ait olduğu DOĞAYA teslm ediniz ki 1 yıl sonra TABİATIN yeniden eski haline dönüştüğünü görürsünüz. Bana ait pratiklerden geçmiş ve doğrulanmış TEORİMDEN. (Google)
Gelinen noktaya baktığımda, doğanın korunmasında bilinçsiz davranılması sonucu, DOĞAL ÇEVREMİZİN değerleri bozulmuş halde, orman vasıflı olduğu halde, GÜYA orman vasfını kaybetmiş alanlara dönüştürülerek talan/işgal edilmiş yerler ile YEREL KÜLTÜRLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ neden kimsenin umurunda bile değil?
Çünkü; Ülkemizde çevremizi işgal edenler, işgale sebebiyet verenler, göz yumanlar açık ve net belli olduğu halde, bilinçli/bilgili, bilinçsizce DOĞAYA karşı duyarlı olunmuyor. Vay Ülkemizin haline vay.
Deşifre etmemin temelinde, Dünya EKOTURİZMİ konuşurken, turizim endüstrisinde geleceğe dayalı Ülkemizin sürdürülebilir gelişmesinde, doğal ve sosyo-kültürel değerler BİLİNCİ OLUŞTURMAYA, ÖNEMSEMEYE ve KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİN KORUNMASINA dikkat çekmektir.
Yüksek spoiler fikrimle doğru perspektifle bakarak Dünyada 3 milyona yakın doğrulanmış teoriye sahip olmam nedeniyle, Ülkemizin her yerinde uygulanmak üzere, her türlü plan, metraj, maliyet, keşif özeti, fizibilite, detaylı program ne varsa bana ait görünmeyen EKOTURİZM TEORİMİ çok bilinmeyenli ve çok denklemli, doğru çözümlerle masada tartışmaya hazırım.
Bana göre; Dağlık ve Ormanlık alanlarda yaşayan yerel insanların sosyo-ekonomik yönden kendilerine farkındalıkla fayda sağlayacağı kalıcı kalkınma sistemini, doğrulanmış ve pratiklerden geçmiş TEORİMLE, Ülkemizin kalkınmasında ve gelişmesinde ne denli tarafımca ispat edilecektir.
Neticede; Turizimde en hızlı yükselen değeri temsil eden EKOTURİZM; Alternatif turizm olmakla, Doğa turizmi, Yeşil turizm, Kültürel turizm, Yabanıl turizm, Macera turizmi demektir.
Esasen; Tatil yerlerine dönüştürülebilecek DOĞAL YERLERE YAPILAN SEYAHATLERDİR.
Sonuç; Sürdürülebilir kalkınma araçlarından biri olan EKOTURZMİ BENİMSEME TEORİM; Doğayı ve kültürel kaynakları anlamak, görmek ve oldukça hassas ekosistemleri korumak, dünyanın ilgi duyduğu ve hayran kaldığı artan ÇEVRE BİLİNCİNE SAHİP ÇIKMAKTIR.
Aksi takdirde, Ülkemizin ÇÖLLEŞMESİ ve YAŞANILMAZ HALE GELMESİ kaçınılmaz olacaktır.
Bilgi ve takdirlerinize yüksek ehemmiyetle ve ÖNEMLE saygılarımla arz ederim. 03.08.2016
Tahir ZAN
Ziraat Teknikeri