
Ziraat Teknikeri Tahir ZAN
MEYVELERDE ERKEN HASAT TEPKİ TEORİSİ
Meyvelerin içi olgunlaşmadan yani meyvemsi tadını, lezzet, aroma, enzim ve kokusunu almadan, meyve bileşenleri olmadan, bilerek, isteyerek ve göz yumularak meyveler erken hasat ediliyor, hatta meyvelerin dış kabukları kamufle edilerek karpit vb. kimyasal hilelerle SARARTILIYOR.
Ülkemizde yeterli olmamakla erken, orta ve geç meyve çeşitleri bulunduğu halde, meyvelerin olgunlaşma dönemi beklenmeden, erken hasat yapan duyarsız üreticilerin HİLELİ meyve ürünleri ile göz yumanlar eklenince birlikte, bilinçli tüketicilerin kandırılması, bitkilerin ve insanların etkilenmesi söz konusu ön plana çıkmıştır.
Gelinen noktaya baktığımda, Ülkemizin güya bilinçli tüketicileri, HİLELİ meyve ürünlerine iyice ALIŞMIŞ halde alıştırılmıştır. Yazıklar olsun.
Kimyasal kalıntı içeren, vasfını yitirmiş ürünler ile acılar içerisinde kıvranan ağlamaklı meyve ağaçları kimsenin umurunda bile değil? Hileli ve şaibeli meyve-sebzeleri ölene kadar yemeye devam edin bakalım.
Dünyada ilk ve tek; Duyarsız üreticilerce meyvelerin olgunlaşmasına izin verilmeyerek, ürünlerin erken hasat edilmesi sonucu, dengeli gelişen bitkiler DENGESİZ hale getirilerek, strese/zora sokularak, bitkiler direnç ve mukavemeti yitirmiş halde, hastalık ve zararlılara maruz bırakılmış ve meyve ağaçlarının periyoditesi bozulmuştur.
Meyvelerin hasat olgunluğu kriterleri bellidir. Meyve ürünlerini zamanından önce, Narenciyelerde usare miktarı ile meyvelerin tipik doğal rengine bakılmadan, meyvelerin içleri olması gereken besin değerleriyle yenilebilir halde olgunlaşmadan, hasat dönemi beklenmeden ve hasat sezonu başlamadan bilimsel teknik kriterler gereği erken hasat yapılamaz.
Deşifre etme zaruriyetimin temelinde, Meyve ürünlerinin içerisinde nitelik ve nicelik olarak olması gereken bileşimin kayıplara uğraması, yani besin değerleri olmayan meyve ürünlerinin bilerek ve isteyerek erken hasat yapılması sonucu, üstün HUKUKA aykırılık teşkil etmektedir.
Meyve ağaçlarının haklı tepki teorisi gereği, merak etmeyin göreceksiniz ki doğanın öcü acımasız olacak biçimde, bitkilerin belalı insanlara ürün vermek zorunda olmayacağını, ağacın kendisini kısmen ya da tamamen kurutarak, filiz vermeyerek, çiçek açmayarak, çiçeklerini dökerek, meyve bağlamayarak, meyvelerini dökerek, yapraklarını dökerek vb. fizyolojik dengesizliklerle gösterecektir./görülecektir. (Tarafımca pratiklerle doğrulanmış teoriden)
Ülkemizde elverişli iklim faktörleri müsait olduğu halde, ERKEN HASAT edilen taş/yumuşak çekirdekli meyveler, NARENCİYE vb. ne varsa meyvelerin durumu hakkında fikir veren ultraviyole ışığındaki olumsuz değerler ile tahlil ve analiz verilerinin insan sağlığını olumsuz yönde tehdit ettiği gerçeğine dikkat çekmek istiyorum.
Ülkemizde erken hasat; Meyvelerin doğal renk ve görünümünün olmaması, ürün besin değerlerinin düşük kalitede olması, ürünlerin hastalık ve zararlılara bulaşma riskinin olması, insan sağlığını tehdit etmesi,
Standarda uygun ve kaliteli olmayan ürünlerin elde edilmesi, önemli verim kaybına bağlı üretimin azalması, randıman düşüklüğü olması, yüksek rekoltenin olmaması, ürünlerin raf ve depo ömürlerinin kısa sürmesi,
Yüksek maliyetli olması, fiyat dalgalanmalarına bağlı fiyatların haksız bir şekilde bir anda yükselmesi, tüketicilerin etkilenmesi, ileriki günlerde fiyatların aniden düşmesi, bu sefer vicdanlı üreticilerin mağdur edilmesi, esasen yaşanan Rusya krizi nedeniyle piyasalarda haklı/haksız endişelerin hakim olması gerçeği demektir.
ERKEN hasadı yapılan meyvelerin, pazarlanmasına dayalı PARAYA DÖNÜŞMESİNDE, meyvelerin hasadı, ayıklanması, tasnif edilmesi, sınıflama, ambalajlama, paketleme, depolanması, dayanıklılığı, pazar isteği ve pazara nakliye kriterleri yaslarla suç teşkil etmektedir.
ZAMANINDA hasadı yapılan meyveler için, teknik bilgi, beceri, deneyim, kabiliyet ve uygulamalı plan isteyen bu işlemlerin zamansız/noksan/yanlış/hatalı yapılması halinde ise, telafisi mümkün olmayacak biçimde, piyasadaki ürün değerinin çok altında satılması, hatta piyasada/pazarda satılmaması bile olasıdır. Bilesiniz.
Peki nasıl olacak?
Güya tarım Ülkesi Ülkemizde elde edilen yaş meyve üretim toplamının, %10’nunu bile geçmeyen yetersiz kalan tesislerle nereye kadar, potansiyel üretimin büyümesi yani SATIŞA DAYALI TOPLAM TALEBİN neden olduğu tam istihdamlı ÜRETİMLE, İSTİHDAMA DAYALI negatif yöndeki EKONOMİK KALKINMAYI POZİTİF yönde gerçekleştirmekten başka seçeneğimiz kalmamıştır.
Neticede; Ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında, henüz meyve olgunluğuna gelmemiş ürünlerin, ERKEN HASAT EDİLMESİNDE, acil yaptırımların uygulanması ve hayal edilemeyen kayıpların önlenmesi gerektiği tarafımca öngörülmektedir.
Erken hasada başta ARILAR olmak üzere bayağı söyleniyorlar. Bilesiniz.
Sonuç; Kimse kusura bakmasın, her türlü teşviklerin derhal kaldırılması şartıyla, gerek yurt içi gerekse ihracatta her yıl tekrarlanan erken hasat, kalıntılar vb. sonucu geri çevrilen yaş/kuru meyve/sebzelerden dolayı yaşanan sıkıntılardan Ülkemiz ders almıyor.
Oysa yeterince dili yanmış ve dersine iyi çalışan Rusya olmak üzere diğer Ülkeler ithalat kapısını süresiz kapatabilir. Çünkü; Blöf yapmayan sorunsuz başka ithalat kapıları var. Bilesiniz.
Altın yumurtlayan tavuğu keserseniz, geleceğe dayalı stratejik öneme sahip Aile ve Ülkemiz ekonomisinin olumsuz yönde etkilenmesinden kurtulamazsınız.
Bilgi ve takdirlerinize DİKKATLE ve ÖNEMLE saygılarımla arz ederim. 01.08.2016
Tahir ZAN
Ziraat Teknikeri