
Ziraat Teknikeri - Tahir ZAN
ÇÖKMÜŞ KONVANSİYONEL TARIM
Standarda uygun, doğal, kaliteli ve daha güvenli tarımsal ürün yerine, neden ölümcül kimyasallarla bulaşmış kalıntı içeren ve daha fazla ürün alınmasını öngören organik tarımın Ülkemizde/Dünyada güvenilir olmadığı, tespitli analiz verilerinden anlaşılmaktadır.
Ekosistemin esasen doğal dengenin bozulduğu Dünyamızda yaşıyoruz. “Zararsız Faydalı Zararlılar” ile “Faydalılar kadar bütün zararlılar da yaşamalıdır.” ayrı ayrı konu başlıklı kaleme alarak nedenini belirtmiştim. (Google)
Ülkemizin geleceği, umudu ve hayatı üretimden geçiyorsa, hızla artan nüfusun beslenme ihtiyacı bilinmekle, esasen doğal kaynaklar ne denli kullanılarak geliştirilmemişse,/geliştirilemiyorsa, geleneksel tarım yerine,
Ülkemiz tarımını yerleşkeler dışına çıkararak, çevreyi korumaya dayalı, planlı, modern, denetimli, kimyasallar asla kullanılmadan, sürdürülebilir arılı tarımla, ekonomik kalkınmanın ne denli gerçekleşebileceği salt fikrim ortaya çıkmıştır.
Çünkü; Günümüzde insan-çevre ilişkilerine dayalı ekolojik sistem bozulmuştur.
Çevremiz, toprak, hava ve su kaynakları aşırı kirletilmiş halde, küresel ısınma, kuraklık, iklim değişiklikleri ile su kaynaklarının geleceği düşünülmüyorsa, güvensiz ürünlerle canlıların sağlığı tehdit altındadır.
Mevcut durum analizleri gereği, insanlar kendi çıkarları için istek ve arzuları doğrultusunda EKOSİSTEMİ YÖNLENDİRİYORSA, çapraz spoiler fikrimin temelinde, Ülkemizin konvansiyonel tarımında büyük sorun var demektir.
Günümüzde tarımsal üretim nedense rant uğruna, tüm canlı organizmalara esasen insanlara zarar verebilme amaçlı ölümcül kimyasallarla potansiyel oluşturmuş halde, hatırı sayılır bitki ve hayvanlar strese sokulmuş, üreticilerle tüketicilerin ruh sağlığı bozulmuştur.
İnsan sağlığını tehdit etmeyen, ekonomik kalkınmaya dayalı, yüksek planlı, modern, arılı tarıma dayalı, uygulanabilir ve sürdürülebilir bol kazançlı üretim vizyonlu “Entansif Üretim” modelini kaleme alarak nedenini belirtmiştim. (Google)
Bana göre; Gelecek için yeterince felakete zemin hazırlanmış olunduğu bilinmekle, tahribata uğramış kaybolan güzelim doğanın dengesini bozmadan, yapılması zorunlu gerekenleri, üretimle teknolojiyi benimsetme yöntemiyle, biyodinamik sürdürülebilir ekosistem vizyonla hem de güvenli gıdayı ortaya koyacak hedefli tarımsal faaliyetlerin yapılması tarafımca öngörülmektedir.
Çünkü konvansiyonel ekonomi uygulamaları sonucu, toplam verimlilik ekonomik büyümeden daha hızlı artsa bile, Ülkemizde reel ücretler artmıyorsa yani az çalışana ihtiyaç duyulmasına bağlı, işini kaybetme korkusu olasılığının temelinde, ekonomik yavaşlamaya bağlı durgunluğun, ekonominin gelecek potansiyeline ciddi zarar verebileceği yönde endişelerin olabileceğine işaret etmektedir.
Analiz verilerince tespitli ölümcül kimyasal kalıntılara bulaşmış tarımsal ürünlerin güvenli olmadığı, çevremize ve insan sağlığına tehdit oluşturması sonucu, Ülkemizde organik tarım yürütülememektedir.
Neticede: Hiç kimse tarafından fark edilmeyen tarafımca çok iyi bilinen, ranta dayalı piyasaya hakim olan ve kuralları olmayan konvansiyonel üretimle, piyasaya sürülen kalıntılı ve oldukça çok ucuz tarımsal ürünlerin, esasen satın alma güçleri zayıf olan tüketiciler olmakla, bana göre BİLİNÇSİZ TÜKETİCİLERCE, daha fazla tüketilebilmesine zemin hazırlanmasını, dinen, vicdanen ve hukuken kabul edilemez görüyorum.
Sonuç: Konvansiyonel tarımsal ürünler, gelişim düzenleyici kimyasallar marifetiyle aynı şekil ve büyüklüğe getirilmekle, haftalar sonra pazara sunulabilecek ve nakliyelerde zarar görmeyecek biçimde sert kabuklu olarak dayanıklı hale getirilmiştir.
Güzel görünmesi için genetik manipülasyonlarla renklendirilmiş, tadı, lezzeti ve kokusu farklı, kimyasal kalıntı çıkmayacak biçimde olgunlaştırılmış olup, insanların sağlığını tehdit ettiği anlaşıldığından, KONVANSİYONEL TARIM ÇÖKMÜŞTÜR.
Bilgi ve takdirlerinize ÖNEMLE saygılarımla arz ederim. 25.04.2016
Tahir ZAN
Ziraat Teknikeri