Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Tahir ZAN
TARIMDA MODERN HUKUK MİSYONU
12.04.2016

Ziraat Teknikeri Tahir ZAN

TARIMDA MODERN HUKUK MİSYONU

Ülkemiz nüfusunun büyük çoğunluğu tarımla uğraşarak geçimini bir şekilde sağlamaktadır.

Esasen; Günümüzde tarımın teknik, ekonomik, sosyal ve psikolojik özellikleri yanı sıra sanayi ve ticaretin toprak mülkiyeti üzerindeki etkilerini de incelediğimde, oldukça sıkıntılı, garip ve karmaşık bu gelişmeleri nedense, TARIMIN çarpık biçimde ÖNDEN TAKİP ETTİĞİ  görülmektedir.

Bana göre; Ulusal ekonomisini tarıma dayatmış Ülkemizde, doğa-insan-toprak-devlet ilişkileri gereği, tarımda modern hukuk misyonu ön plana çıkmıştır.

Tarımsal yaşamın değişen/gelişen sosyal ve ekonomik ilişkilerine dayalı yaptığım değerlendirmede,

Tarım kesimine yönelik tarımdaki yapısal değişikliğin gerçekleşmeyeceği, tarımsal toprak mülkiyetin çözülmediği,/çözülemeyeceği, tarımın ekonomik yönden özel/genel ihtiyaçlarının ise asla karşılanmayacağı anlaşılmaktadır.

Tarımın önemi ve ehemmiyeti gereği, yapısal faaliyetlere ve tarımsal yaşama bağlı, gerek tarımsal üretimden kaynaklanan gerekse sosyal yaşamdan kaynaklanan sorunlara neden kalıcı çözümler getirilemiyor?

Çünkü; Tarımın kendine özgü ilke ve esasları olmakla, doğa-insan-devlet ilişkileri, yüksek planlamalarla modern tarım hukuku çerçevesinde ele alınmadığı müddetçe, Ülkemizde tarımsal sorunlar asla çözülemeyecektir.

Sürdürülebilir iyi tarım uygulamalarını geleceğe yönelik planlı, uygun metot ve yöntemler yerine, arka planda bile yürütülemediğinden, plansız, programsız, yanlış/hatalı, kontrol/izlenim ve denetimsiz tarımsal üretimi yapanlar, yaşanan olumsuz gelişmelerden birlikte sorumludur.

Bu anlamda; Tarımda hukuksal ilişkileri incelediğimde, yaşanan olumsuz gelişmelerden HUKUKU sorumlu tutmaya kimsenin hakkı yoktur.

Gelinen noktaya baktığımda; Tarımsal araziler olmakla esasen doğa insan kaynaklı tahrip edilmişse HUKUK sorumlu olamaz. İnsan sorumludur.

Ülkemizde tespitli ölümcül kalıntıların insanlara/bitkilere/hayvanlara ve çevreye, gıda güvensizliği ile birlikte tehdit ettikten sonra, hatta insanları öldürdükten sonra mı, HUKUKUN ARKADAN GELMESİNDE,

Kimse kusura bakmasın, sorunlar yok hükmünde neden çözülemediği bilinmekle, yaşanan olumsuzluklardan HUKUKUN sorumlu tutulması yönüyle, fikir ayrılığım ortaya çıkmıştır.

Çünkü; Tarımda kalkınmayı amaç edinmiş Ülkemizde, tarımın geleceği söz konusu olduğundan, SORUMLULUK arz eden tarımda,

Öncelikle disiplini gerektiren MODERN HUKUKUN her daim ön planda, SONRA TARIMIN arkadan gelmesi gerektiği farkındalıklı çapraz ve ileri fikrim ortaya çıkmıştır.

Neticede; Ülkemizin stratejik ve ekonomik yapıya özgü sürdürülebilir tarımı ve tarımsal sektörünü kalıcı olarak çözüme kavuşturmaktan başka seçeneğimiz kalmamıştır.

Sonuç; Tüm canlıların geleceği için hayati önem taşıyan ve SORUMLULUK gerektiren uygulanabilir ve sürdürülebilir teknolojiye dayalı tarımla, Ülkemizde toplum kalkınması yaşanması ancak MODERN TARIM HUKUK RUHU oluşturulmasıyla mümkündür.

Bilgi ve takdirlerinize  ÖNEMLE  saygılarımla arz ederim. 15.03.2016

 

 Tahir ZAN

Ziraat Teknikeri


Bu yazı 54271 kez okundu.





SON YORUMLAR

Samandağ Gazetesi Her Hakkı saklıdır © 2015 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

ALPTASARIM