
Ziraat Teknikeri Tahir ZAN
TARIMDA STRATEJİK ÇÖZÜMLER
Tarımsal ürünlerde yaşanan fiyat artışlarının temelinde, fırsatçıların resmen vurgun yaptığı Ülkemizde yaşıyoruz.
Bilindiği gibi üreticileri mağdur etmeye yönelik, Ülkemizde bir kısım tarımsal ürünler, FIRSATÇILAR tarafından oldukça düşük fiyattan peşin/vadeli bir şekilde satın alınarak,
Güya gizli/saklı stoklanmak suretiyle, tarımsal ürünlerin piyasaya sürülmediği, sonrasında az miktarda yüksek fiyata yani pahalı olarak piyasaya sürülerek resmen vurgunlar yapılmaktadır.
ARACILAR tarafından satın alınan tarımsal ürünler ise, en az 5-10 kat üzerinden piyasaya sürüldüğü tespitli bilinmektedir.
Kimse kusura bakmasın, büyük emek ve zahmetlerle bitkisel/hayvansal üretim yapan hatırı sayılır Üreticiler tarımsal üretim yaptıklarına pişman edilmiştir.
Ülkemizde pazar ekonomisine dayalı herhangi bir çözüm üretilemediğinden, vurgunların önüne geçilemiyor.
Tarımda kalkınmayı esas amaç edinmiş Ülkemizde, kendi kaderlerine terk edilmiş üreticilerin göz göre göre mağdur edilmelerine ne demeli?
Ülkemizde fırsatçılara gözdağı vermek için neden “ithalat yaparız” denildikten sonra mı stoklanmış ürünlerin/mamullerin piyasaya sürülerek çıkarıldığı günleri naklen izliyoruz. Böyle bir şey olabilir mi?
Bana göre; Ülkemizde Giffen Paradoksu yani kıtlıkta fiyatın yükselmesi,/yükseltilmesinin temelinde, taleple artması tersliğinin çelişkili nedeni tarafımca çok iyi bilindiğinden,
Plansız planlamanın ne denli hayal vizyonlu, esasen ekonominin çökertilmesine zemin hazırlandığı yeterince anlaşılmıyor mu?
Yoksulluğun yaygın olduğu yerlerde, Sayın Miller ve Jensen’in tespitleri hayal değil, ancak talepsiz arzla plansız ters risk oluşturması yönüyle ihtiyaçtan kaynaklı değil, zorunluluk gereği tarafımca çok iyi bilinen MALİYET ENFLASYONU yönüyle, %3-5 aralığında sapmalar olmakla, geleceğe yönelik çapraz fikir ayrılığım ortaya çıkmıştır.
Şöyle ki, Ülkemizde Giffen malı olarak bilinen insanların temel gıdası buğdayda hatta isterseniz yerli/ithal pirinçte buyurun yapın da görelim bakalım.
Plansız planlama ile Ülkemizin hatırı sayılır şaşkın yani farkında olmayan güya bilinçli Tüketiciler ile sevimli Üreticiler açısından nereye kadar sorarlar?
Gelişmeler olumsuz yani negatif ivmeli ise, Ülkemizin ekonomik yapıya özgü stratejik sektörel tarımının KALICI olarak geleceğe taşınmasının mümkün olamayacağını göstermektedir.
Gelinen noktaya baktığımda; Tarımsal üretimden haklı kopmaların yaşanması manidar olmakla, borçlu bir toplum, yoksulluk, işsizlik Ülkemizin kaderi olmamalıdır./olmamalıydı.
Esasen; Mevcut durum analiz veri potansiyeli bakımından, Ülkemiz tarımının geleceğe kalıcı olarak taşınması, üreticilerin yaşam standardının yükseltilmesi ve toplum kalkınmasının yaşanması mümkündür./olasıdır.
Peki nasıl olacak?
Ülkemiz tarımını ne varsa bütünüyle ele alarak, üstün planlamaya dayalı, farkındalıklı yüksek teknolojik makinalı tarımla yani sensorlarla modernize edilerek yenilenecektir.
Bunun için hedeflediğim “Tarımda Stratejik Çözümler“ tüketici memnuniyetine dayalı gıda güvenilirliğini baz alarak,
Göreceksiniz ki kısa sürede modern tarımsal üretime ve tarımsal sektör ruhuna olan istek ve talebi faaliyetlerle yeniden yaşatabilecek ve uygulayabilecek bilgi, kabiliyet, deneyim, beceri ve azmim saklıdır.
Neticede: Ülkemizde belirsizlik ve güven eksikliği ile arz talep döngüsünü incelediğimde, tüketiciler açısından fiyatların sürekli artış kaydetmesi,
Üreticiler açısından ise yıkım/enkaz sayılan ürün fiyatlarının ani düşmesi nedeniyle, Ülkemiz ekonomisinin sorunlarının artmasına veya azalmasına neden olan maliyet enflasyonu ile talep enflasyonu ön plana çıkmıştır.
Sonuç: Planlı/sürdürülebilir modern tarım, modern tarım hukuku, yapısal değişiklikler, tarımsal sektörler, üretim,/yatırım, yenilikler,/farkındalıklar, işsizlik,/istihdam, ek kazanç/gelir, ithalat-ihracat imkanları, yatırım ve artırım olanakları, karlılık/rantabl, arz-talep, pazar ekonomisi, ekonomiye dayalı kalkınma ile tarımı geleceğe taşımak için,
“Tarımda Stratejik Çözümler“ üretmekten başka seçeneğimiz kalmamıştır.
Bilgi ve takdirlerinize ÖNEMLE saygılarımla arz ederim. 17.03.2016
Tahir ZAN
Ziraat Teknikeri