Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Tahir ZAN
İNFİCARLI İPEKBÖCEĞİYLE KOZA ÜRETİMİ
31.03.2016

Ziraat Teknikeri Tahir ZAN

İNFİCARLI  İPEKBÖCEĞİYLE KOZA ÜRETİMİ

Dünyada ilk ve tek olarak, ”Müzik eşliğinde ipek böcekçiliğini” sevgi, şefkat ve hoşgörüyle farkındalıkla Dünyaya tanıtmamın haklı gururunu yaşıyorum.

Bilindiği gibi; Dünyada ilk, Müzikle ilkbahar döneminde 2 defa ve ileri risk alarak Sonbahar döneminde de 1 defa olmak üzere, yılda 3 dönem olarak hedeflediğim yaş ipek koza üretimini büyük bir onurla gerçekleştirdim.

Keza; İpek böceği yetiştiriciliği aşamasında, hiç kimse tarafından aklına gelmeyen, tarafımca başarıyla uyguladığım, bu sefer ek maliyetli kerevet, raf vb. kullanmadan,

Hem yer sathı üzerinde hem de beton zeminde olmak üzere yaş ipek koza üretimini gerçekleştirerek, Dünyada bir ilki farkındalıkla ispatladım.

Hayatımın proje fikri olarak öngördüğüm, Dünyada A.B.D., Rusya, İngiltere, Çin, Japonya dahil hiç kimse tarafından bilinmeyen yer zemininde İpekböcekçiliğini, Dünyayı şaşkına çevirecek biçimde, benim saygıyla eğildiğim Üreticiler bazında, yüksek ters risk alarak, Dünyanın en etkin bireysel yayım metodunu uygulayıp, büyük bir onurla başardığım ispatlıdır.

Müzikle yaptırdığım üretimde, İpek böceklerinin yaşama hayat dönem ve devreleri itibariyle, 4 defa düzenli deri değiştirdikleri,

İpekböceklerinin 7-11 gün önce erken koza ördükleri, planlı ve düzenli olmasına bağlı dut yapraklarına fazla ihtiyaç duyulmadığı, hiç fire vermedikleri,

Yarım kutudan 45.150 gr. ile kendime ait dünya rekorunu 6. kez kırıp, standardın üzerinde yaş koza elde ederek gerçekleştirdiğim ispatlıdır.

Dünya koza-ipek piyasalarında, Ülkemiz ipekböcekçiliğini geleceğe yönelik yeniden yaşatmak üzere, ekonomik getirisine dayalı yaygınlaştırılması umuduyla, maalesef kendi imkanımla, büyük özveri, fedakar ve uğraşlarla, Ülkemizde ilk önce, Samandağ İlçemizde ipek böceklerinin koza ördüğü tarafımca Dünyaya ispatlanmıştır.

Suni yani sentetik ipek sektörünün hızla geliştiği bir dünyada yaşıyoruz. Ülkemiz ipek piyasası gerçeği yansıtmamaktadır. Böyle bir şey olamaz.

Ülkemizde sürdürülebilir İpekböcekçiliğin önemi ve ehemmiyeti unutulmuş olunmakla,  ipekböcekçiliği ile ipek sektörünün geleceği geri plana bırakılmış halde, neden tartışılamıyor ve çözüm üretilemiyor?

Gelinen noktaya baktığımda, halen ithal edilen Çin + Japon ırk ipekböceği tohumlarına ne demeli? 

Çok iyi bildiğim önemli hizmet ve katkılarını esirgemeyen Dost Çin ve Japonya Devletine şükranlarımı sunuyorum.

Ülkemizin kalkınması söz konusudur.  Yapılacak çok şey var.

Müzikle farkındalıklı ipekböcekçiliğini  gurur duyduğum Ülkemi, Dünyaya tanıtarak, Dünyaca takiple bilindiği ve takdir edildiğim halde,

Gelin görün ki; Ülkemiz ipekböcekçiliğinin geleceği ile ilgili hiçbir toplantı vb. davet edilmediğim gibi,  Ülkemizde maalesef herhangi bir takdir/taltifle onurlandırılmadım.

Emsal Hatay’da, hayatlarında ipek böcekleriyle konuşmayanların/tanımayanların hebalı çalıştayı, panel ile coğrafi işaretleme vb bensiz yapılıyor olmasına ne demeli?

Keza;Gizemli Mukaddes Bal arılarıyla konu düşüncelerim Dünyanın ilgisini çekerken, Bursa’da düzenlenen Uluslararası arıcılık paneline yazılı davet edildiğim halde, izin verilmeyerek katılmam engellenmişse ne demeli?

Ülkemiz böylesi mümkün mü tarımı geleceğe taşıyamayacak ve asla kalkınamaz.

Zaruriyet gereği ithal edilen Çin + Japon ipekböceği tohumlarının, Üreticiler açısından sıkıntılı inficar yani çatlama döneminde yaşanan tespitli sorunlar nedeniyle kayıplar söz konusudur.

Neticede; Kimse kusura bakmasın, ucuz ve sahte suni ipek sektörü yerine, zaruriyet gereği Ülkemiz ipekböcekçiliğinin neden hızla çöküşünün görülerek anlaşılmakta olan sebepleri tarafımca çok iyi bilinmektedir.

Ekonomiye ve istihdama katkı sağlaması ümidiyle, Üreticilerimize TOHUM yerine, İNFACARLI İPEKBÖCEĞİ TESLİM EDİLMESİ GEREKTİĞİ,  beklenmeyen ileri fikrim ortaya çıkmıştır.

Peki nasıl olacak?

Bana göre; Ülkemiz ipek sektörünü yaygınlaştırmak ve ekonomiye kazandırmaya yönelik, eğitim-yayım, böcekhane ve böcekhanelerde TOHUM ÜRETİLMESİ VE KORUNMASI İTİBARİYLE,

1995 yılında kapatılmış Bursa İpekböcekçiliği Araştırma Enstitüsünün, tarih boyunca ipek ticaret merkezi olarak bilinen Bursa’da yeniden açılması gerektiği karmaşık global çapraz ileri fikrim ortaya çıkmıştır.

Çünkü; Gizli işsizlik ile iş imkanları yaratmaya dayalı, iç ve dış pazarda, ham ipek, ipek dokumacılığı halı-kumaş-perde, giyim-kuşam-paraşüt, iplik ile ipek ticaret sanayisinin YENİDEN tarih boyunca neden ASIRLARDIR BURSA İPEK MERKEZi olması gerektiği yöndedir.

Ülkemizin stratejik Ulusal EKONOMİK kalkınmaya dayalı, ihracata yönelik dış pazarda, İPEĞE OLAN RAĞBET NEDENİYLE, İpekböcekçiliğinin Ülke çapında geliştirilmesi ve canlandırılması tarafımca amaçlanmıştır.

Sonuç; Üreticiler açısından inficar döneminin sorunlu risk taşıdığı tarafımca gözlemlendiğinden, Üreticilerimize TOHUM yerine, İNFACARLI İPEKBÖCEĞİ olarak teslim edilmesinin ekonomi, sabitlenmiş ısı+ışık+nem+dış faktörlere bağlı olası fireli risk unsurları ile zaman kaybı açısından, üstün akıl gereği, tarafımca öngörülerek hedeflenmiştir.

Ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Bilgi ve takdirlerinize  ÖNEMLE  saygılarımla arz ederim. 11.03.2016  

 

Tahir ZAN

Ziraat Teknikeri


Bu yazı 54110 kez okundu.





SON YORUMLAR

Samandağ Gazetesi Her Hakkı saklıdır © 2015 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

ALPTASARIM