
Ziraat Teknikeri Tahir ZAN
HÜKÜMLÜLERİN ARICILIK EĞİTİMLE DEĞİŞİMİ
Cezaevinde hükümlü ve tutuklular ile Cezaevinde görevli bir kısım Personellere verdiğim “Teknik Arıcılık Kursu” başarıyla bitti.
Teknik arıcılık konusunda, ilgili şahıslar tarafımca büyük bir özveriyle eğitilerek, kendilerine nitelikli iş imkanı sunmamın haklı gururunu yaşıyorum.
Hızla gelişen ve gün geçtikçe değişen teknolojik çağda yaşıyoruz.
İnsanların neden teknolojiye, bilime, kültürel anlamda sosyalleşmeye uyum sağlamaları ve kendilerine fayda sağlayabilmelerine yönelik, kendilerini geliştirmeye çalışmaları gerektiği fikrim ortaya çıkmıştır.
Bu anlamda, “Teknik Arıcılık” bilgi, beceri, kabiliyet ve deneyim ister.
Bilindiği gibi, Cezaevinde bir şekilde tutuklu ve hükümlü bulunan insanların topluma yeniden kazandırılmasına dayalı, toplumsal ve ekonomik rollere uyum sağlamaları gerektiği söz konusu ön plana çıkmıştır.
Teknik arıcılık eğitimin esas amacı, arıları kullanabilme ve yönetebilme sanatının öğretilmesi ise de, esasen arıcılığın önemi ve ehemmiyeti öngörülmektedir.
Bana göre; Meslek öğrenme ve edinmenin temelinde, nitelikli iş gücü yaratma ve bireylerin hayatlarına yön vermeye dayalı, toplumsal ve sosyal sorumluluk kazandırılması olacaktır.
Hükümlü ve Tutuklular açısından, hayata yeniden tutunmaları gerektiğini ispatlamak amacıyla, edindikleri bilgi ve becerilerle, ekonomik verimlilikleri artırmaları ve Aile/Ülke ekonomisine katkı sağlamaları tarafımca hedeflenmiştir.
Neticede; Büyük emek ve zahmetlerle, Kursiyer bireylere algı ve öğrenme kabiliyeti kazandırılmıştır.
Popüler bilgime dayalı, HÜKÜMLÜLERİN ARICILIK EĞİTİMLE DEĞİŞİMİ gözlemlenmiş halde ispatlıdır.
Eğitim sırasında; Bal Arıların önemi ve ehemmiyeti, biyolojik yapıları, kimyasal metabolizmaları ile fark edilmeyen sır ve gizemi karşısında şaşkınlıkları,
Kendi aralarında geleceğe umutlu, sevgi ve hoşgörüye dayalı birlikte yaşama sevinci, paylaşımları emsal teşkil etmiş olduğu, duydukları inanılmaz memnuniyetlerle teyitlidir.
Hayatınız boyunca; Mukaddes bal arılarının yaşam tarzına müdahale etmeyin, rahatsız etmeyin, asla duman püskürtmeyin, şerbet, şurup, kek vb. kesinlikle vermeyin, gizli/saklı polen, nektar, propolis, su, iyi sırlanmış petekli ballar size ait değildir.
Size ait petekli balları arılar hediye ederken çerçeveyi bırakırlar değilse ölümüne çerçeveyi bırakmazlar. Çerçeveleri zorla alırsanız ne yaparsanız yapın, kolonilerin sönmesini asla engelleyemezsiniz. Arılıklara mutlaka maskesiz gönülden gidin.
Sevgi ve hoşgörüye dayalı, insancıl, topluma saygın, üretken birey olarak, kendinizi ifade etmek için bilgiler öğrenin ki ufkunuzu geliştirin. Verimli bol kazançlar, sizlere iyi yaşamlar diliyorum.
Sonuç; Ülkemiz tarımının kalkınmasına yönelik, ekonomik değere sahip Ülkemiz arıcılığının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması söz konusudur.
İşsizliği önlemek ve istihdamı sağlamak için zaruriyet gereği, insanlarımıza fark edilmeyen ve beklenmeyen ivme kazandırmaya yönelik, Arıcılığı eğitimle öğretmek ve tarımı disipline etmek üzere, Arıcılığı geliştirmekten başka seçeneğimiz kalmamıştır.
Bilgi ve takdirlerinize ÖNEMSENEREK saygılarımla arz ederim. 01.03.2016
Tahir ZAN
Ziraat Teknikeri