Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Tahir ZAN
SAKSIDA BODUR ÜRETİM STRATEJİSİ
02.03.2016

Ziraat Teknikeri Tahir ZAN

SAKSIDA BODUR ÜRETİM STRATEJİSİ

Günümüz şartlarında insanların tabiatı yeterince tanımadıklarına bağlı, insanların bitkilerle yakın işbirliği yapması gerektiği ön plana çıkmıştır.

Bu anlamda, tarımsal üretim sahası bulunmayan şehirli insanlarımıza yönelik, aile fertlerinin bitkilerle yeni tanışmak üzere, bitkilerin gece karbondioksit CO2 salınımını dikkate alarak, apartman/meskenlerin bir bölümünde, mümkünse aşırı yük bindirmeden balkon veya çatı katlarında kısmi saksı/kova içerisinde TARIMSAL üretim yapılabileceği tarafımca öngörülmektedir.

Neden bahçeye gerek duymadan, meyve/sebze üretimi yapılabileceği ispatlanacaktır.

Proje fikrimin esas amacı, aile ekonomisine küçük çaplı katkısından ziyade, insanları sürdürülebilir ve uygulanabilir üretime teşvik etmek olacaktır.

Uygulanabilir ve sürdürülebilir olabileceğine inandığım, ispatlı ve teyitli benim büyük emek verdiğim saksı vizyonlu üretimle, anacı fidana bodurluk etkisi veren, tam bodur hatta yarı bodur erken-geç çeşit hiç fark etmez meyve fidanları marifetiyle, aynı yıl içerisinde mahsul alınması, teknik anlamda tarafımca yurtiçi/yurt dışında ilgili kişi/firma bazlı demonstrasyonlarla ispatlı kanıtlanmıştır.

Meyve ağaçları bodur veya yarı bodursa, meyveleri de küçük oluşur diye öyle bir şey yoktur. Asla söz konusu da değildir.

Aksine standardın üzerinde alınabilir olunmakla, esasen bodur ağaçların en önemli özellikleri, verime dayalı ağaçları erken meyveye yatmasını sağlamasından anlaşılmaktadır.

Doğanın acımasızca tahrip edildiği bir dünyada yaşıyoruz.

Bugünkü yeni nesil, doğayı yeterince bilmiyor. Bunun için insanların mutlaka bitkileri tanıması gerektiği çapraz fikrim ortaya çıkmıştır.

Peki nasıl olacak?

Bana göre; Saksıda bodur meyve/sebze üretimine küçük gerçekler yönüyle, öncelikle Okullardan başlanması gerektiği yöndedir.

Bunun için saklı kalmak kaydıyla, çocukların neden bitkilerle birlikte sevgiyle yaşaması gerektiği ön plana çıkmıştır.

Okulların sınıflarında, koridorlarında, idare odalarında, bahçesinde saksıda üretimin kime ne zararı olabilir? Yoksa okulun güzelliklerinden rahatsız mı olursunuz.

Keza; Şehirde yaşayan insanların meskenlerinde dekorasyona katkı vermesi, kendi emeğinizle oluşturacağınız farkındalıklı yaş taze meyve/sebze ürünlerinin gelişimi ve mahsulünün nasıl ve ne şekilde oluşmasına şahit ve tanık olma, mahsul verene kadar ilgi uyandırma amacını taşıması nedeniyle, saksıda bodur meyve/sebze üretimi yapılması kimselere rahatsızlık vermeyecektir.

Hediyelik meyve fidanları, bu ara moda olmuş, haberiniz var mı?

Ülkemizin her şehrinde özellikle bayanların isteyerek ve severek, kadın/erkek çoluk çocukla birlikte beklenmedik üretimi gerçekleştirmesi mümkündür.

İyi de fidanları nereden temin edeceğiz. Talebi karşılayacak çeşit fidan var mıdır?

Dünyaya NASA dahil, üstün bilgi, yetenek, beceri, kabiliyet ve deneyimle, karşılıksız olarak verdiğim 2,2 milyon üzeri uluslararası uygulamalı ispatlı farkındalıklı proje fikrim kabul görürken, bizimkilerin umurunda bile olmaması manidardır.

Yazıklar olsun.

Proje fikrimin ülkemizde veya yurt dışında uygulanmak üzere talep edilmesi halinde,

Göreceksiniz ki, yurt içi ve yurt dışından ithal bütün meyve çeşitlerinden ne varsa getirterek, hem de 1 günde evet yanlış duymadınız sadece 1 günde tarafımca en etkin bireysel yayım metoduyla, eğitimle benimsetmeye dayalı faaliyetler yapılacaktır.

Dünyayı şaşkına çevirecek vizyonu yaratmaya ve planlı programlı demonstrasyonlu metot ve yöntemleri bin bir emek ve zahmetlerle hazırladığım fizibiliteyi sunmaya hazırım.

Yapacağınız ilk iş, işe yaramaz kovanın alt bölmesini 2-3 yerinden delerek veya hazır 15 kg. yakın plastik saksıları, taş mıcırlı plastik tabak üzerine  koyunuz.

Beher 1/3 oranında olmak üzere, orman toprağı yoksa bahçe toprağı + kuru hayvan gübresi + dere kumundan harç hazırlayın. Temin edilememesi halinde hazır torf toprağı kullanın. Saksının 1/3 kısmına dökün.

Plastik torbalı bodur/yarı bodur fidanı plastiğinden ayırarak, aşı noktası gözükecek şekilde saksıdaki toprak üzerine yerleştirin. Can suyu verin, etrafına harçlı torağı koyup sıkıştırın ve tekrar aşı noktası hizasına kadar harçlı toprağı ilave ediniz. Kök budaması vb. sakın yapmayın. Bu kadar.

Arzu edilirse saksı içerisinde saçak kökleri bulunan çiçeklerle ya da yem bitkisi yonca ile süsleyebilirsiniz.

Aynı şekilde saksılı meyve fidanları yanı sıra kısa ömürlü saksılı tohumlu/fide sezeler de yetiştirebilirsiniz.

Yazın 2 günde bir sadece sabahları, kışın haftada bir normal sulayın. Aşırı sulamadan kaçının.

Meyve cins ve türlerin saksıda yetiştirilmesi ile ilgili etki ve tepki teorisi gereği, bilmediğiniz, tahmin edemeyeceğiniz, ait olduğu dal/sürgün alınması, dal büküme, kıvrılma, eğme işlemi vb.

Yıllık periyodik bakımlarının ne zaman, nasıl ve ne şekilde alınacağı/bırakılacağı/yapılacağını bilmeniz mümkün değildir.

Geleceğe dayalı fidanın/ağacın taç yapısıyla oynamayın. Hiç kimsenin hakkı yoktur. Çünkü; Neden filiz/sürgün/dal değil, bir adet çiçek veya meyve gözü kaybedecek lüksümüz yoktur./olmayacaktır.

Bütün Okullara olmak üzere, siz nezih insanlara her türlü hizmet ve katkılarımı karşılıksız olarak sunmaya, en etkin bireysel yayım metoduyla eğitmeye gönülden hazırım.

Göreceksiniz ki yılın her ayında taze seze ve meyve elde ettiğinizde, ailenizin tüm fertleri inanılmaz mutlu olacaktır./görülecektir.

Sonuç: Şehirlerde yaşayan insanlarımızın, herhangi bir bahçeye gerek duymadan, bitkileri yakından tanıması hedeflenmiş olup, evlerinde saksıda bodur tarımsal üretim stratejisi geliştirilebileceği tarafımca öngörülmektedir.

Bilgi ve takdirlerinize ÖNEMSENEREK saygılarımla arz ederim. 18.02.2016

 Tahir ZAN

Ziraat Teknikeri


Bu yazı 53417 kez okundu.





SON YORUMLAR

Samandağ Gazetesi Her Hakkı saklıdır © 2015 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

ALPTASARIM