Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Tahir ZAN
BİTKİ-BİTKİ İLİŞKİLERİ
08.02.2016

 

Ziraat Teknikeri - Tahir ZAN

BİTKİ-BİTKİ İLİŞKİLERİ

Dünyamız var olduğu müddetçe bitkilerin aralarındaki sıkı ilişkiler insanoğluna emsal teşkil etmiştir. Ancak yeterince ders alınmamış olunduğu anlaşılmakla,

Neden insan kaynaklı değişen ve gelişen teknolojik faaliyetlerin atıkları ile yanlış tarımsal uygulamalar sonucu, yaşanan yaşanacak bitkiler arasındaki birlik beraberliğe dayalı yakın ilişkiler inanılmaz biçimde ön plana çıkmıştır.

Çünkü; Yanlış tarımsal faaliyetlere bağlı, bilerek, göz yumularak ve isteyerek bitki örtüsü ölümcül zehirlerle bulaştırılmış vb. birçok nedenlerle tahrip edilmiştir.

Tabiatta güzelim meyve ve sebzeler ile orman ağaçları dahil diğer bitkiler, sebepsiz sebepli insan kaynaklı oluşturulan tahribatlarla, olumsuz dengesiz dengeler yüzünden sevimli ancak ağlamaklı bitkilerin muzdarip ve mağdur edilmelerini insani, dini ve hukuken kabul edilemez görüyorum.

İklim değişikliklerinin neden olduğu kendine özgü doğal bitki örtüsü oluşturduğu ayrık olmak üzere, esasen bitki üzerindeki dal ve sürgünlerde oluşan yaprakların şekil ve biçimlerinden ayrıt edilerek anlaşılmakla bilinmektedir.

Toprak yüzeyinden başlanılmak üzere, ısınan hava yukarı doğru yükseldikçe neme bağlı soğur.

Bu nedenle bir kısım bitkiler nem istekleri gereği, yüksek rakımlı yerleri tercih eder.

Bazı bitkiler nem isteklerini, oluşturdukları yüksek taçlarla anlamlı mesajla belli ederler.

Bitkiler hastalık ve zararlılardan korunmak için ne yaparsanız yapın, kendilerince yüksek taç oluşturma eğilimine gidebilir.

Kendilerini güvende ve rahat olmaları için bitkiler yüksek taç oluşturabilir.

Bitkiler fotosentez yani özümleme için Güneş sisteminden oldukça faydalanmak üzere yüksek taç oluşturma gereğini hisseder.

İnsan kaynaklı yanlış budama/terbiye sistemi sonucu arzu edilmeyen çok yaygın görülen yüksek taç oluşturabilirler.

Bir kısım bitkiler yetersiz nem nedeniyle, kurumaya yüz tutarlar, çiçeklerini veya meyvelerini göz göre göre dökebilirler.

Bazen sulama suyun veya bitki besin maddelerinden azotun fazlalığı nedeniyle, bitkilerin taç yapılarını yüksek oluşturma zaruriyeti doğabilir. Filizlerin aşırı boylanmalarıyla kendini belli eder.

Bazı bitkiler bir kısım kemirgen hayvanlara karşı savunma amaçlı dirençlerini gövdeden ya da lider dalın dibinden farklı amaçlı dal/dallar çıkarıp mekanizma ile kendilerini savunurlar.

Esasen bitkiler; Kendilerini strese sokarak mağdur eden bilinçsiz bilinçli belalı  üreticileri deneme amaçlı beklenmedik biçimde TEST edebilirler.

İnanın haklı nedenlerle gözünüzün önünde bütün çiçeklerini, hatta meyvelerini olgunlaştırmadan bile tamamen dökebilirler.

Bir kısım bitkiler stres nedeniyle, taç yapısını ne yaparsanız yapın, arzu etiğiniz biçimli şeklini kabul etmeyerek direnme göstermekle kendisini asla değiştirmez.

Tarafımca çok iyi bilinen güya fark edilmeyen yaptığınız kim bilir ne haltlarla, bazen beklenmedik şekilde asla anlamayacağınız göz göre göre haklı gerekçelerle bir kısım dal ve sürgünlerin uçlarında ve yapraklarında sararma, solma, bükülme, kıvrılma, kurumayla başlayıp, bitkinin her tarafına bulaşıp yayılarak kurumaya yüz tutar ve tamamen kurur.

Neticede; Anlayacağınız sebepsiz ve anlamsız biçimde bilgisizce bitkilere karşı müdahale ile yapılan yanlış kabul edilemez tarımsal faaliyetler sonucu,

Bitkilerin uğradıkları haksız mağduriyete bağlı, belalı üreticilere hiçbir bitki ürün vermek zorunda değildir.

Hiç kimse tarafından fark edilmeyen bitkilerin bu yönünü, Ülkemizin neredeyse tüm illerinde faaliyet gösteren binlerce üretici işletmelerinin bulunduğu yer mahalline gidilerek,

TARAFIMCA yapılan inceleme ve tespitler sonrası, sorunlu bitkilerle neredeyse iletişimle konuşularak, beklenmeyen oldukça farklı yaklaşımlarla ve teknik tarımsal uygulamalarla birlikte olumlu faaliyetler yapılmıştır.

Bugün itibariyle, ağaçlardaki vejetatif gelişmelerin hareketliliği olumlu yönde yeniden hayata tutunmuş oldukları gözlemlenmiş ve tespit edilmiştir.

Dünyada ilk, Dünyamızın geleceğine yönelik, büyük bir gururla Bitki-Bitki ilişkilerinin olumlu yönü, önemi ve ehemmiyeti yönüyle, isteyerek bilgisizce bir şekilde küstürülmüş bitkilerin ön plana çıkarılarak yeniden hayata tutunmaları gerektiği fikrim ortaya çıkmıştır.

 Dünyayı şaşkına çevirecek bu vizyonla, saklı kalmak kaydıyla, fotoğrafta görüleceği üzere, gelinen noktaya baktığımda uygulama fikri bana ait tarafımca önemsenen ve yıllarca takip, izleme ve gözlemlemesi tarafımca yapılmakta olan sıra dışı vizyonlu asma bitkileri ile oldukça yüksek kavak ağaçlarının yine saklı kalmak kaydıyla tahmin edilemeyen mahsullerinin şaşırtıcı rollerinin yanı sıra birlikte sarılı vaziyette yaşama tutunmalarının temelinde, neler yattığını anlamak ve bilmek zorundasınız. 

Çünkü; Bitkilerin kendilerine göre insan kaynaklı etki ve tepkimeleri söz konusudur.

Sonuçta; BİTKİ-BİTKİ İLİŞKİLERİNİN ne denli haklı gerekçelerini ispat etmek amacıyla, fotoğrafta anlaşılmakla göreceğiniz gibi lütfen çok iyi analiz etmeniz yönüyle,

Dünyanın tüm nezih insanlarıyla paylaşmak üzere, ders alınacağı ümidiyle, yüksek takdirlerinize sunuyorum.

Bilgi ve takdirlerinize saygılarımla arz ederim. 26.01.2016

 

Tahir ZAN

Ziraat Teknikeri


Bu yazı 53389 kez okundu.





SON YORUMLAR

Samandağ Gazetesi Her Hakkı saklıdır © 2015 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

ALPTASARIM